Promotors

Beneficiaris

 

Què fem?.

El projecte Cantem Àfrica: 

una proposta coral multicultural i solidària

 

PRESENTACIÓ

CANTEM ÀFRICA és un projecte solidari que impulsem l’Associació Afrocatalana d’Acció Solidària Amics de la Casamance i la Fundació Main, entitats implicades en projectes de cooperació a l’Àfrica i de sensibilització i foment de la interculturalitat aquí, i en Jordi Lluch, músic i director de formacions corals diverses.

A les dues entitats ens uneix, a més, la passió per la música i concretament pel cant, que compartim amb en Jordi. 

Això ens ha dut a esbossar un projecte nou que inclou cant i Àfrica amb una primera fase que consisteix en l’edició i difusió de dos llibrets de cançons africanes harmonitzades per a cor (cor infantil i cor mixt), i una segona que es desplegarà a diferents poblacions de Catalunya i que consistirà en la gestió i organització d’activitats amb escoles, centres musicals, cors, formacions instrumentals... per interpretar aquestes cançons en el marc d’un o diversos concerts i, a través d’aquesta activitat, sensibilitzar vers la realitat d’alguns infants del continent africà.

Sovint la vinculació real de la població del nostre entorn en els projectes que tenen com a destinàtaries finals realitats frapants de col·lectius desfavorits de països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament es limita al coneixement o a l’aportació econòmica per a algun dels projectes que es desenvolupen. No s’acostuma a generar, però, un sentiment de corresponsabilitat ni la possibilitat d’esdevenir actor real de transformació. Per aquest motiu el plantejament d’aquest projecte es fonamenta a generar una dinàmica participativa que a través d’aquesta iniciativa cultural transversal, és a dir, més enllà d’edat o context, permeti, d’una banda, donar a conèixer la situació de la infància a diferents països de l’Àfrica (Senegal, Gàmbia, Moçambic...), apropar la realitat dels projectes que en aquells territoris es desenvolupen per part d’ONG diverses i recolzar-los econòmicament, i, de l’altra, promoure l’activitat cultural i musical, generar espais de participació grupal i col·lectiva, desenvolupar l’esperit de corresponsabilitat i de solidaritat activa  i  despertar el sentiment de la interculturalitat mitjançant la barreja  de llengües, músiques i sons, grafies i dibuixos, sonoritats i emocions viscudes per diferents cultures i unides a través de les dues eines fonamentals per garantir un entorn de pau, com són  la paraula i la música.

 

OBJECTIUS

 

a) Promoure l’activitat musical, en concret el cant, com un mitjà de millora de les relacions interculturals, de l’expressió de les emocions, del desenvolupament de l’esperit crític i reivindicatiu i de la capacitat transformadora que té el llenguatge musical, encara més quan es fa grupalment.

b) Sensibilitzar infants, joves i adults de les situacions de greuge que viuen altres infants d’arreu del món a través d’una acció tant plaent com és cantar i encara més fer-ho col·lectivament, moment en què es genera una relació festiva i emotiva entre el dol de les situacions viscudes pels col·lectius més desfavorits i els mitjans per combatre’ls.

c) Emprar la música coral com a estratègia per treballar el  talent, el propi i l’aliè, de manera que s’incorporin els criteris d’humilitat col·lectiva, exigència personal  i resultat compartit i es cultivin en els nens els ideals de la solidaritat, la generositat, l’esforç, el gaudi pel que és bell, la riquesa de la comunicació, l’aprenentatge per l’error i la força i riquesa del que s’esdevé d’un procés comunitari i col.lectiu, més enllà de les distàncies.

d) Aprofitar l’impacte inesperat de la bellesa que suposa la interpretació coral per incloure en aquest sentiment una repercussió solidària, de manera que el fet d’interpretar i cantar, a més de plaure els sentits, es transformi en un acte de lluita i defensa dels drets dels nens, la qual cosa permet que la música sigui una via formidable perquè els infants i joves creguin en la seva capacitat per transformar el seu entorn i altres.

e) Donar a conèixer a la comunitat occidental una part d’aquesta parcel·la del patrimoni cultural africà. El projecte neix de la voluntat d'acostar la cultura africana a la societat occidental a través d'un element ric, present i viu en el dia a dia dels pobles d'aquest continent: les seves cançons, relacionades amb cerimònies i rituals diversos. Cantar i escoltar les cançons i poder-ne conèixer el sentit per la contextualització i la traducció de les lletres a català, castellà, portuguès, francès i anglès permetrà a la societat occidental no tan sols conèixer alguns dels valors i la idiosincràsia d'aquesta cultura sinó el plaer de fer-ho a través dels sons de la seva música i de la seva llengua.

 f) Posar un granet de sorra en la conservació i preservació del patrimoni cultural i musical africà, que actualment es transmet per tradició exclusivament oral. Transcriure la melodia i la lletra d’aquestes cançons permetrà fixar-les i difondre-les amb més facilitat.

g) Posar tot aquest patrimoni musical a l’abast dels nens i nenes de procedència africana que no reben aquest llegat per part de les seves famílies (per desarrelament, pèrdua d’identitat i costums, manca de consciència de la importància de la transmissió de tota aquesta parcel·la de la cultura pròpia…). A través de la interpretació i el contacte amb aquestes cançons a les escoles de primària, instituts de secundària, escoles de música, cors infantils… els nens i nenes procedents d’aquest continent podran recuperar part de la seva cultura i donar-li el valor que té. I oferir als seus companys i companyes aquest petit tresor tan personal al qual, d’altra banda, no tindrien accés sense aquest projecte. D’altra banda, també els permetrà la possibilitat de transmetre-les a les seves famílies i que la comunitat africana immigrada adulta pugui recuperar i valorar, per tant, aquesta parcel·la de la cultura pròpia.

h) Posar a l’abast del món musical occidental noves peces del patrimoni musical africà fins ara inèdites perquè les pugui interpretar i difondre. El corpus musical actual gaudeix de moltes peces musicals de procedències molt diverses i en força quantitat, però no tantes de procedència tradicional africana.

i) Promoure la cooperació internacional a través de la música i l’art en general, possibilitant el coneixement d’altres cultures, la sensibilització vers la situació de la infància a d’altres països, la riquesa cultural que ens és llunyana, el recapte de fons derivats de les interpretacions o la compra dels materials editats i la defensa de l’establiment de la cultura de la Pau entre els pobles.

 
 

Carrer Regas 99

08203, Sabadell

Barcelona

Tel  +34 937 257 704

Tel  +34 686 254 589

  • Facebook Basic Black

Clica aquí

si vols tornar a verure

el video de la intro.